Klik voor heel veel info over
een discipline op een plaatje naar keuze hieronder
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Voeding wat mag en niet mag !
Een alles eter
Een hond is, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, geen pure vleeseter.Zijn
spijsveteringsstelsel is echter niet in staat om verse plantaardige voeding
te verteren.Dit is voorbehouden aan planteneters, die een hierop uitgerust
spijsverteringstelsel hebben.Daarom bestaat de samenstelling van het voedsel
uit zowel dierlijke als voor de hond veteerbaar gemaakte plantaardige ingrediŽnten. De samenstelling van het voedsel is zeer belangrijk en vooral de balans van alle voedingsstoffen die hij nodig heeft.Daarom kiezen de meeste mensen voor kant en klaar voer , waarin de goede verhouding tussen de diverse voedingsstoffen en vitaminen en mineralen gewaarborgd zijn.
Vleesvoeding
Het dichts bij de natuurlijke voedingsbehoefte van een hond staat de komplete
diepvriesmaaltijd, die u in het diepvriesvak bij de dierenspeciaalzaak
en soms ook in de supermarkten vindt.De ontlasting is minder en uitstekend
voor de darmflora.Blikvoer daarin tegen is handiger , in de meeste zitten
er minder voedingsstoffen in waardoor je hond meer nodig heeft en uiteindelijk
duurder is.
Droge brokken
de meeste mensen voeren hun honden droge brokken, voornamelijk voor het
gemak.De meeste fokkers zijn goed op de hoogte van alle soorten hondenvoer
vanwege hun jarenlange ervaringen hiermee. De grote van de porties is
onder meer afhankelijk van het soort voer.Honden die buitenshuis leven
in een koudklimaat en dagelijks moeten werken, hebben meer calorieŽn nodig
dan honden die bij een warme kachel liggen en weinig bewegen.
Dit alles kan je nog verder lezen in het Border Collie boek van Auteur en dierenfotograaf Esther Verhoef.
Hond in de winter
- Rustig aan in de koude ochtend Als het koud is moet de hond - net als een mens - rustig opstarten. Dat voorkomt spierblessures Ga 's morgens dus niet meteen een flink eind met de hond hardhollen. Doe eerst even een rustige warming-up door gewoon met de hond aan de lijn te lopen.
- Pekel en de poot Als er gestrooit wordt is het vaak nat op straat terwijl het toch vriest. De hondenvoeten krijgen het dan zwaar te verduren. Een klont van zout en ijs kan tussen de tenen vastvriezen, waardoor de hond moeilijk gaat lopen. Check de voetzolen regelmatig en hou de kussentjes soepel met vaseline.
Let op met chocolade Chocolade is vergif voor een hond ! Er zit een stof in die ons mensenlijf gewoon afbreekt, maar waar een hond dood aangaat. Zorg ervoor dat de hond nooit bij chocolade of cacaopoeder kan komen. Er is namelijk niets aan te doen - afhankelijk van de binnengekregen hoeveelheid gaat de hond er direct aan dood of hoopt het gif zich op in de lever en kan de hond er later - als er meer bijkomt - alsnog aan overlijden.
Kind en hond
NIET DOEN: Het kind de hond laten aanstaren, dit vindt een hond een bedreiging. De kinderen alleen met de hond de straat op sturen. Het kind over de nek van de hond laten hangen. Het kind de hond opdrachten laten geven.
WEL DOEN: Het kind leren langs de hond heen te kijken. De hond en de kinderen samen mee uit nemen voor een leuke wandeling Het kind leren de hond rustig over de borst te aaien. Zorgen voor een leuk spelletje met kind en hond.
LEER HET KIND OM DE HOND TE RESPECTEREN
Honden leven al jarenlang samen met de mensen, maar hun gedrag wordt voor een deel bepaald door oerinstincten. Eten en een veilige ligplaats is zů belangrijk om te overleven, dat een hond alles op alles zal zetten om deze te krijgen en te houden. Kinderen hebben hier geen enkel benul van, en stoppen soms gezellig hun hoofd in de voerbak om (mee te eten met Renko), of kruipen in zijn mand om hem welterusten te wensen. Gelukkig zijn er heel veel honden die zich hier niets van aantrekken, maar er zijn er ook genoeg die dit soort acties zeer bedreigend vinden. Ze hebben dan geen andere keus dan waarschuwend te grommen en als dat niet helpt zullen ze bijten.
Kennelhoest
Kennelhoest is een besmettelijke ontsteking van de luchtpijp en de eerste vertakkingen (bronchiŽn) hiervan. Meestal begint dit als een ontsteking van de voorste luchtwegen (neus en keelgebeid), vergelijkbaar met de verkoudheid en griep bij de mens. De meest voorkomende manier om kennelhoest op te lopen is via de verspreiding door zeer kleine waterdruppels in de lucht (aŽrosol). Het komt in de lucht terecht door niezen, hoesten etc. en wordt vervolgens ingeademd of opgesnoven door uw hond. De meeste van deze infecties verlopen mild en zullen vrijwel niet opvallen. In de standaard entingschema voor honden worden de belangrijke virale componenten van een kennelhoest meegenomen. Dit biedt helaas geen 100% bescherming. Wel blijkt dat geŽnte honden vaker een mildere infectie doormaken wanneer ze toch besmet zijn. Het is raadzaam (en vaak verplicht een pension dit) om de hond voor zijn verblijf daar extra te laten enten tegen kennelhoest. Op dit moment zijn er twee typen specifieke entingen tegen kennelhoest. De ene is een neusenting, de ander een "normale" onderhuidse enting. Bij een neusenting wordt er ent vloeistof de neus ingedruppeld, hierdoor ontstaat in het keelneus gebied weerstand tegen een mogelijke infectie. In de meeste gevallen wordt door pensions een geldigheidsduur van zes maanden geaccepteerd. Kennelhoest komt vooral in de zomer voor doordat het virus bij hogere temperaturen beter kan overleven. Als uw hond hoest: Ga naar de dierenarts om naar de longen te laten luisteren. Eventueel zal hij anti-biotica voorschrijven Geef de hond hoestdrank Stel honde-eigenaren in de omgeving op dehoogte - en ga niet naar de les Maagtorsie
Een maagtorsie is een ernstig spoedgeval ! Het kan ontstaan door verkeerde
vertering in de maag, teveel eten, verkeerd eten en/of teveel beweging
na de maaltijd. Hierdoor ontstaat een grote gasvorming waardoor de maag
uitzet. Vervolgens gaat de maag draaien (meestal naar rechts). Zowel aan
de slokdarmzijde als aan de dunnedarmkant is de maag dan afgesloten. Hierdoor
komt er nog meer gasontwikkeling en grote druk op het middenrif ende grote
bloedvaten. De hond kan in shock raken. Maagtorsie symptomen zijn braakpogingen
zonder succes, kwijlen, benauwdheid, onrustig gedrage en toenemende buikomvang.
Ga dan meteen naar de dierenarts of bel de dierenambulance. De hond moet
staand vervoerd worden of op een brancard. Wees voorzichtig met tillen.
Maagtosie is te voorkomen door anderhalf uur rust te geven tussen de maaltijd
en uitlaten of spelen. Geef meermalen per dag kleine porties eten, en
laat de hond niet vanaf de grond eten maar zet de voerbak op schouderhoogte
(bij grote honden). Zorg voor voldoende drinkwater bij en na eten, vooral
bij droogvoer.
standaard
faq vragen
voeding
lessen
DNA test
Kynologie
paspoort
hondenamen
foto's
